Att förebygga ohälsa och att upptäcka sjukdomar tidigt

Det är en bra strategi för samhället att förebygga ohälsa och att upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede. Det minskar mänskligt lidande och håller nere kostnaderna för sjukvård. På DN Debatt 31/7 är man kritisk till att Regionerna inte lever upp till Socialstyrelsens rekommendationer för screening där tjock- och ändtarmscancer nämns (för detta område är Stockholm & Gotland ett föredöme), och att utförd screening alltför ofta inte utförs på det sätt som är optimalt. I debattartikeln från 2/8 pekar man på att användningen av flera läkemedel kan ge allvarliga biverkningar, speciellt när man inte tar hänsyn till den påverkan som kan finnas för äldre personer.

Stora vinster kan göras genom att förverkliga strategin med en bättre styrning, där den stora utmaningen är när flera organisationer är inblandade. Sätt att göra det är att använda beteendeanalys och AI (artificiell intelligens). För läkemedel skulle vårdcentraler kunna få uppdraget att aktivt följa upp patienter som har minst fem läkemedel där man utgår från den data som finns i nationella läkemedelslistan. För att få en fullgod tillgång till screening i Sverige behöver styrningen utformas så att det, utan en stor kontrollapparat, finns möjligheter för Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Regionerna att följa utvecklingen.

Genom att minska biverkningar för läkemedel och förbättra screeningen blir det möjligt att ta ett steg för att få en mer likvärdig vård och att åtgärda svagheter som leder till att människor dör och lider helt i onödan.

https://www.dn.se/debatt/dalig-kunskap-om-aldres-anvandning-av-mediciner/

https://www.dn.se/debatt/manga-dor-i-cancer-pa-grund-av-senfardiga-beslutsfattare/

Lämna ett svar