Debatt om sjukvårdupplysningen 1177

För mig var det en intressant debatt i DN om styrning av flödena till akutsjukhusen med avtalet om 1177 som utgångspunkt. Min syn är att Hanne Kjöller, journalist och sjuksköterska, och Anna Starbrink, Hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, är väl insatta i de samhällsfrågor som de engagerar sig i. Det hade varit givande att ta del av en mer uttömmande växling av argument.

Kjöller menade att avtalet om sjukvårdsrådgivningen 1177 som Regionen har med företaget Medhelp har inbyggt en suboptimering som leder till att för många får rådet att söka hjälp på en akut- eller närakutmottagning. På en praktisk nivå beror detta på att Regionen har rätt till vite om sjuksköterskorna inte ger svar tillräckligt snabbt. Detta var en kritik som Distriktsläkarföreningen i Stockholm framförde redan i mars. Starbrink menade att jämförelsen med andra regioner inte är jämförbara när man inkluderar närakutsjukvården och att korta svarstider hos 1177 är eftersträvansvärt i sig.

Det här debattutbytet illustrerar att styrningen av sjukvård är oerhört komplex. Det fick jag själv en djupare insikt i när jag häromåret skrev min C-uppsats om styrning inom vården. Vad man exempelvis kan göra praktiskt är att påverka medborgarna att i första hand kontakta primärvården, som vid de flesta tillstånd är bäst för dem och som samtidigt är väsentligt billigare. Min egen övertygelse är att Regionen behöver lägga mer krut på en metodik som grundar sig på att analysera de beteenden som patienter och professionen har i sin vardag. I en komplex miljö är det lätt att oavsiktligt främja beteenden som är negativa för samhället eller individen eller båda. Jag har utifrån min erfarenhet från flygsäkerhetsarbete sett att det alltid finns en potential till stora förbättringar. Det handlar om att göra försök i verkliga miljöer där professionens kunskap och erfarenhet från den löpande verksamheten är en hörnsten. Politikens uppgift är att sätta ramarna, skapa förutsättningar och att mycket aktivt följa upp att de olika delarna av hälso- och sjukvården samarbetar effektivt för att uppfylla de övergripande målen, i detta fall att patienterna i första hand ska kontakta sin vårdcentral.

https://www.dn.se/ledare/hanne-kjoller-konsten-att-fa-90-kronor-att-vaxa-till-4-000-pa-samma-dag/

Lämna ett svar